Toboz szőkítése: vintage dekoráció házilag
Különleges technika, erős idegzetűeknek.
Még tavaly osztottam meg a Facebook-oldalamon egy ötletet – A nap ötlete rovatban – a Garden Therapy-tól, ami igen nagy port kavart és idén is előkerült. Sokan kipróbálták, sokaknak sikerült, másoknak nem. Sok-sok fotót is küldtetek, és sok kérdés is volt, amit itt is köszönök.
Ezután már én is szerettem volna utánajárni, hogyan is működik a toboz szőkítés.
Szándékosan írom ezt a szót, hiszen a kész tobozok NEM lesznek hófehérek, inkább amolyan vintage fehérek, törtfehérek, sárgásfehérek, vagy csak világosbarnák. Tettem is a tobozok mellé hófehér gömbégőt, hogy jól láthatóak legyenek a színek.
https://www.facebook.com/anapfenyillata/posts/575857375872476
Szóval mutatom, én mit tapasztaltam.
Kétféle fehérítőt, és kétféle tobozt használtam: Ultra fehérítőt és Hypot.
Mindkettőt hígítatlanul használtam, és teljesen száraz, tavalyi tobozokkal dolgoztam.
Mivel maró anyagról van szó: kesztyűben, szemüvegben, óvatosan érdemes dolgozni. Az áztatást pedig jól szellőző, gyerekektől, kisállatoktól elzárt helyen végezni.
Egy edénybe tettem a tobozokat, majd leöntöttem fehérítővel, hogy ellepje őket. Mivel a tobozok felúsznak a folyadék tetejére, így egy műanyag fedővel nyomtam le őket, melyre követ helyeztem. 2 napig voltak a szerben.
Mikor kivettem őket, teljesen bezáródtak a nedvességtől. Alaposan megmostam őket vízzel, majd hagytam szépen megszáradni a tobozokat. Kb. 2 nap alatt ismét teljesen kinyíltak.
Mindkét esetben „kifehéredett” a toboz, vagyis sárgásfehér (Ultra – a kisebb toboz a képen) és fakó sárgásfehér (hipó) lett, az eredeti toboz színtől lényegesen világosabb árnyalatú.
Eredeti, fehérítés nélküli tobozokkal.
Olyat nem sikerült produkálnom, amelyik egyáltalán nem világosodott.
A már elhasznált fehérítő nem használható újabb tobozfehérítésre.
A fotók sajátok, és nem manipuláltam rajta a színeket.
Szerintem talán az egyik titok az lehet, hogy nagyon száraz, teljesen kinyílt tobozokból kell kiindulni, amibe bele tud ivódni a fehérítőszer még az összecsukódás előtt.
A másik talán a toboz típusa: sajnos, nem tudom, az enyémek milyen fenyőről származtak. Ha van köztetek biológus, aki tud segíteni ebben a kérdésben, az jelentkezzen. 🙂
Vass Juditnak köszönhetően már tudjuk a toboz fajtáját is: A nagyobb toboz a feketefenyőé, a kisebb, szúrósabb pedig az erdei fenyőé. Köszi, Judit! ♥
Túl sok tobozt sem érdemes beletenni a fehérítőbe, mert akkor kevesebb hatóanyag jut egyre. Van olyan, hogy kivülről nem látszik jól a hatás az összecsukódott toboz esetében, csak leöblítve, és teljesen szárazon, tehát újra kinyíltan vesszük észre a változást.
Sokan kérdezték az illatát: nos, nem lesz büdös, olyan, mint a fehérített ruha, fehérítés után.
A fehérítőszerek más DIY, csináld magad projektben is előkerültek már:
Ilyen hipós ötleteket még itt is találsz:
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
2 hozzászólás
Judit Vass
Szia! A nagyobb tobozod a feketefenyőé, http://novenyhatarozo.info/noveny/fekete-fenyo.html a kisebb, szúrósabb pedig az erdei fenyőé. https://hu.wikipedia.org/wiki/Erdeifeny%C5%91
🙂 Judit
anapfenyillata
Szia Judit! De jó, köszi:-) 🙂 🙂