recept

Ropi házilag: egészséges, olcsó, ropogós

Tökéletes hétvégi babrálás gyerekekkel.

Nálunk a ropi családi rágcsa, a gyerekek kedvence, általában jön velünk kirándulni, sőt még olvasni is szeretjük (Egy Ropi naplója).  🙂   Nem véletlen hát, hogy a házi verzió is a kedvencünk, amit azért szeretünk, mert az van benne, amit beleteszünk, így mentes az adalékanyagoktól, ráadásul lehet sós, sima, szezámmagos, perec és rúd.

Nálunk általában többféle készül, mert mindenkinek más a kedvence. És azt egyébként tudtad, hogy a rúd, és a perec nem ugyanolyan ízű? Legalábbis a kisfiam szerint nem. (Lehet, hogy van benne valami, hiszen a különböző alakú száraztészták is más-más ízűek valahogy.)

Ami miatt még jó készíteni, mert nagyon jó minőségi időtöltés a gyerekekkel. Akkor is, amikor készül, és amikor közösen elfogyasztjuk.

A recept nagyon egyszerű,  én ezt használtam.
A víz és a tej keverékébe beletesszük a cukrot, majd meglangyosítjuk a folyadékot, és az élesztőt felfuttatjuk. Az élesztő azért kell bele, hogy kissé lazítsunk a tésztán, nem kell külön keleszteni azt.
Ehhez hozzáadjuk az olajat, a lisztkeveréket, majd a sót is.  Jól összedolgozzuk a tésztát, nekünk szépen összeállt és nyújtható lett, ha valakinek túl lágy, ragadós lenne, az kis liszttel javíthat rajta, ha pedig túl kemény, egy kevés (tényleg kevés) víz segíthet.
A tésztát 8 részre osztjuk és 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk. Nem kell pihentetni.
Azt a tésztát, amivel nem dolgozunk, fedjük le, mert könnyen kiszárad.
Vékony (5-8 mm) csíkokat vágunk pizzavágóval, kicsit megsodorjuk őket, vízzel megkenjük a tetejét óvatosan. Amíg formáljuk, pakoljuk, addig álla egy kicsit (5-10 perc),  aztán mehet a sütőbe.
Nekünk gázsütőnk van, ebben kb. 200 fokon sütöttem, és  közben megforgattam a rudakat.
A kisfiam natúran szereti, így ette akkor is, amikor a hasmenéses-hányós vírus miatt kórházba került.

A ropi nagy segítség a hányós-hasmenős gyereknél is, a Heim Pál gyermekkórház ajánlása szerint.

A sós, és a szezámmagos, lenmagos verzióknál célszerű úgy eljárni, hogy a kinyújtott tésztát megkenjük a vízzel (vagy tojással), majd erre szórjuk a sót, magvakat, és ezután vágjuk fel a ropit. Így lehet hogy kicsit szögletesebbek lesznek a rudak, de biztosabban nem mellé szórjuk a magvakat. 🙂
Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük