gyerek,  játék,  ősz

50 filléres, unaloműző ötlet az őszi szünetre

Nemcsak az őszi szünetre. Előzzük meg az SMS- nyakat!

Nemrégiben olvastam egy cikket arról, hogy az okostelefonok, tabletek túlzott használata gerincferdülést, púpos hátat eredményez, és ez a jelenség már 7 éves kortól megfigyelhető a gyerekeknél.

Összegyűjtöttem hát néhány  játékötletet, hogy a szünetben minél kevesebb legyen a kütyüzés.

36

Játékok a sötétben

Na, hát ilyenkor már igazán korán sötétedik, így itt a ragyogó lehetőség, hogy kihasználjuk a sötétséget egy kis játékra.

1. Mese a falon. Szerencsések vagyunk, ha van egy diavetítőnk, és jó kis meséket vetíthetünk a gyerkőcnek, és ha vége a mesének, lehet árnyjátékot játszani.

Mondjuk a kezünkkel, mert ugye az mindig kéznél van. Akinek nincs diavetítője, az használhat erősebb fényű  asztali lámpát is. Hogyan kell nyuszit, csigát mutatni? Katt ide az ötletért.

P1100397

2. Sziluett játék papírgurigával

Bár elmúlt az augusztusi csillaghullás, azért a csillagképeket ősszel is kivetíthetjük. Sőt, más formák is kerülhetnek a papírguriga vetítő elé. Tipp: folpackra is rajzolhatunk, fekete filctollal, ezt téve a papírgurigára. Leírás itt.

22

3. Kincskereső

Lépcsőházban, lakásban lehet elemlámpás kincskeresőt tartani, a tojáskeresőhöz hasonló módon. Dugjunk el néhány kincset (például plüss játékot) a lakásban, majd adjunk hozzá egy kincskereső térképet, és lehet kincset keresni.

Mi ilyet a lépcsőházban játszottunk, ehhez térkép sem kell és a mozgást is kipipálhatjuk. (Persze, csak jó fej szomszédokkal).

4. Mini diszkó : ezt ugye nem kell magyarázni, legfeljebb érdemes egy-két világító rudacskával kiegészíteni, vagy egy ilyen eszközzel, ami az alábbi videóban látható. Mi már próbáltuk (elsős kortól), nagyon bejött a gyerekeknek.

Vegyél egy nagy levegőt…

és hagyd őket játszani: néha nem kell semmit sem kitalálni, mert a gyerekek mindenből játékot csinálnak. Csak hagyd őket, hogy kitalálják, mit kezdenek egy

5. Lepedővel:

23

6. néhány takaróval

24

7. egy kartondobozzal

25

8. maszkolószalaggal:

26

Játékok őszi termésekkel, levelekkel

9. Hamupipőke játék: Legyen egy tálban dió, mogyoró, makk, gesztenye, ezeket kell a gyerkőcnek bekötött szemmel szétválogatni.

10. Hamupipőke játék csipesszel:  a terméseket csipesszel kell szétválogatni. Egyszerre többen is játszhatnak, akár versenyezhetnek, az győz, aki többet kiválogat.

11. Őszi fa kilencszer: A Retikül blogon – nézzetek be ide, érdemes! – sokféle technikával készül el az őszi fa. Szuper ötletek itt, és itt.

28

12. -19. 7 játékötlet gesztenyével kinn és benn

babaszoba

20. Termésfigura ötletek itt és itt.

29

21. Levéllabirintus: Vigyél kreativitást a gereblyézésbe. 🙂

30

22. Ragasszatok levélképeket! A legjobb, ha lepréselt levelekkel dolgozunk, és erős hobbiragasztóval.

31

33

34

Csak papír és ceruza

Ezekhez a játékokhoz nem kell más, csak némi papír és ceruza, na és egy kis vidámság. 🙂

23. Vicces állatkák: hajtsatok ketté egy A5 méretű papírt, majd az egyik játékos rajzoljon egy állat fejet, törzset, ezt hajtsuk be, a másik játékos rajzoljon ide lábakat. Mikor készen van, hajtsuk ki, és nézzük meg, mi készült.

1

Ha többen vagytok, annyi részre kell hajtani, ahányan játszanak, és lehet például embert is rajzolni, pl: haj, fej, test, láb, cipő sorrendben. Az összehajtott papíron a hajtásvonalig kell a rajzot elkészíteni, aztán jön a következő, és így tovább.

24. Vicces mondat: Hasonlít az előbbi feladathoz, de itt szavakat kell írni egymás után, behajtva a papírt. A szavakat mindig más írja, a következő sorrendben: Ki? Hol? Mit csinál? Kivel? Mikor? Hányszor? Miért?

25-35. 10 letölthető, nyomtatható játék: sudoku, területfoglaló, labirintus, számszínező, különbségkereső, és még sok más.

Önállóan is játszhatók, ha kell egy kis szünet. 🙂

35

Minden eszköz nélkül játszható játékok

36-50. Mit írok a hátadra, Szeverevetlevek, Dalkopogtató, Tiltott szavak, és még sok más. Katt ide az ötletekért!

eszköz-nélkül-játszható-2k

Szép napot!

A bejegyzésben szereplő képekre kattintva elérheted a képek forrását. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük