otthon

Márciusi kerti ötletek

A kertészeknek már  tél vége óta bizsereg a tenyere, és márciusban már lehet is kezdeni a kerti munkákat, az ültetés, metszés, permetezés mellett lehet építeni a magaságyást, komposztálót, és gyűjteni az ehető virágokat.

Magaságyás építése

Bár erősen tériszonyom van, aminek állítólag evolúciós okai vannak:-), mégis arra szavazok, hogy magasan a legjobb! De persze csak akkor, ha nem egy kilátóról, hanem egy ágyásról van szó! :-)

A magaságyás előnyei közül azt emelném ki, hogy nagyon kényelmes, különösen olyan  derékfájósoknak, mint én is, ugyanakkor – mivel egy  önellátó kis komposztálóról van szó – nagyon szépen terem: nekünk is egy kisebb zöldségdzsungelünk lett :-), holott korábban alig-alig maradtak meg a zöldségeink.

Katt ide, ha kíváncsi vagy mi hogyan csináltuk.

ágyás

Ehető virágok a kertben

Az első ehető virág a márciusban megjelenő ibolya. Az ibolyák közül az illatos ibolyát gyűjtsük, egyrészt a kívánt gasztroélményhez hozzájárul az illat is, másrészt természetvédelmi szempontból, hiszen vannak védett ibolyák is.

A kandírozott ibolya Sissi kedvence volt, de az ibolyaecet és zselé régi magyar szakácskönyvekben is szerepel. Ibolyarecepteket itt találsz.

P1170196

Aztán sorra jön a többi  ehető virág: orgona, bodza, rózsa.

Szerintem az orgonáról az embereknek az anyák napja és a ballagás jut eszébe, meg a kellemes orgonaillat, ami bejárja a lakást, ha egy csokor orgona kerül a vázába. Azt viszont, hogy ehető és finom szörp is készíthető belőle, talán kevesebben tudják. Ha Te is szeretnéd elkészíteni, katt ide.

P1180556

A bodzaszörpöt talán nem kell bemutatni, ha kíváncsi vagy egy szuper egyeki receptre,  a titkos receptfüzetemből, katt ide.

SAM_2064

Komposztáljunk!

Amikor kiskerttulajdonosok lettünk, igen hamar szembesültünk azzal a ténnyel, hogy nagyon sok a hulladék a kertben is: halomban álltak a metszés után a lenyesett gallyak, nagy kupacban halmozódott a levágott fű, ősszel pedig a falevélből épültek dombok, melyekben a gyerekek igen szívesen hempergőztek.

A megoldás: építsünk komposztálót, mert a komposztot imádják a növények, ahová komposztot teszünk, ott gyönyörű lesz a virág, veteményes.

komposztáló

És közben még büszkék is lehetünk magunkra, mert  védjük a környezetet, azáltal, hogy a háztartási hulladék kb. 30%-át újrahasznosítjuk, csökkentjük a hulladékszállítási költségeket, és saját „gyártású” tápanyaggal látjuk el a növényeinket.

 Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük