csináld magad,  DIY,  gyerek,  iskola,  kreatív

Készítsünk Naprendszer nyakláncot!

Tanuljuk csajosan a bolygókat!

6

Az egész ott kezdődött, hogy 4. osztályos lánykámmal környezetismeretet tanultunk. Persze a bolygókról, mert ugye egy alsósnak már csak nem árt tudni a hasnyálmirigyről (harmadikos tananyag), és a Naprendszerről sem. Ez persze már egy másik bejegyzés témája lehetne, hogy szerintem a mostani környezetismeret tananyag nem alsósoknak való, felesleges ennyi  elvont fogalmat, definíciót, adatot a fejükbe tölteni, elég lenne, ha sok-sok kísérlettel, sétával, növények ültetésével, szóval megannyi tapasztalattal megalapoznák  az élővilág, környezet  és  felfedezésének szeretetét.

Ehhez járul még az is, hogy 10 éves lánykám erősen kiskamaszodik, (bár, mint a múlt környezet tananyagból kiderült, ő még csak  gyerekkorban van, olyan, hogy kiskamasz nincs), amit leginkább onnan lehet tudni, hogy naphosszat a plafont bámulja, és a legtöbb dolog szerinte hülyeség. A bolygók is. Ráadásul utálja is, és kész.

De hát amit meg kell tanulni, azt meg kell, így kis szünetet hagytam neki, hogy ismét nyugodtan bámulhassa a plafont, és magamnak is, hogy megpróbáljam menővé alakítani a bolygókat. 🙂

Így jött az ötlet, fűzzünk nyakláncot a bolygókból!

7

Elárulom, az ötlet bevált, így lelkesen kerestük a különböző színű, és méretű gyöngyöket. Szerencsére, elég sokat fűztünk még az oviban, így volt miből válogatni: az űr fekete kásagyöngyből, a bolygók színes gyöngyökből készültek.  A Napot egy üveggyöngyből készítettük, amit arany színűre festettünk, a Marsot is festenünk kellett: egy rózsaszín gyöngyöt varázsoltunk vörössé.

4

Az egyetlen gondot a Szaturnusz gyűrűje jelentette, amivel momentán nem rendelkeztünk. Így apa kapta meg a feladatot, a porból és jégből álló gyűrű beszerzését.

Szerencsére ezt remekül megoldotta, így lett az 1 colos réz tömítőgyűrűből a Szaturnusz gyűrűje.

naprendszer3

És néhány érdekesség, hogy még menőbbek legyenek azok a bolygók!

 Ma a Naprendszerünkben 8 bolygót és 5 törpebolygót ismerünk (a Plútó 2006-tól már csak törpebolygónak számít).:

Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Ceres, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó, Haumea, Makemake, Eris

Merkúr: A Naphoz a legközelebbi bolygó, ezért nagyon forró, a nappali 430 fok napernyővel is elviselhetetlen lenne, míg az  éjszaka -170 fokban csonttá fagynánk.
Vénusz: Esthajnal csillagként is ismerjük, bár nem csillag. Régi korokban nagy segítség volt a hajósoknak a tájékozódásban.
Mars: egy marsi nap 4 óra 39 perc és 35 másodperc. Na, akkor ebből hány órát kellene a suliba járni?
Mekkorát ugranék a Marson? Ha otthon fél métert tudsz ugrani, a Marson 132 cm magasra is ugorhatnál, aminek oka, hogy a Marson sokkal kisebb a gravitáció.
Jupiter: A legnagyobb tömegű és méretű bolygónk.
Szaturnusz: Ismertetőjele a hatalmas gyűrűrendszere. A gyűrűk porból, és jégből állnak.
Uránusz: Itt 42 évig van nappal, majd ismét 42 évig éjszaka.
Neptunusz: Kék színét a metánnak köszönheti.
 8

A kiskamasz, aki a nyakába vette a világot! 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük